CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Sunday, May 8, 2011

Anugerah ALLAH. -.-

Greeting Blogger.

Today is Sunday.
Mean?
Rehat? Cuti?
Maybe! :)
But,actually,
Just sad.
Because Today is a Mother's Day right?
Ape yg Ibu,mak,or something else korang buat tok korang yg paling best? :)
Hah! Na tahu ker?
Pada aku, benda yg paling mak aku buat tok aku yg aku hargai adelah :
a) menjaga aku selama 9 bulan dalam perut. sampai bersalin. da koar sebanyak 4.2 Kilogram! beratkan? HAHAH!
b) menjaga makan dan minum aku selama 21 tahun aku hidup. walaupun, aku nie kuat makan. :)
c) memberi aku ape sahaja yg aku nak. tetapi mengikut kemahuan mak aku. walaupon kadang kadang aku segan tok minta mak aku ape yg aku nak. :(
d) memahami aku. walaupon aku nie panas baran. but now,aku belajar tentang rase ingin cool down when aku tempered. Shit kan?
e) benda ni aku akan ingat sampai biler - biler. iaitu : bila aku time skola. tepat pukul 12 malam. mak aku akan jerit "abang,masuk.esok sekolah". tapi bile aku da abes skola. walaupon tepat kol 12 malam. mak aku jerit " abang " then. aku jawab "ye mak". Korang tahu ape yg mak aku lakukan? ce teke ce teke. ;) HAHAH! mak aku just tutup pintu n tutup lampu. HEHE! bukan itu nampak yg mak kite memahami kite?
Sebenarnya, mak kite adelah anugerah paling berharga. walaupon kite ada ayah. sebab nye. apabila kite mati. penghujung nama kite akan di BIN or BINTI kan mak kite. korang tahu?
Aku bersyukur sangat sebab ALLAH da bagi aku anugerah paling bahagia dalam hidup aku. If diorang ta de :
1) mane aku na duduk?
2) mane aku na minta kasih sayang?
3) mane aku na luahkan perasaan.?
4) mane aku na rase masakan dorang?
5) mane aku cube tunjuk ape yg aku ade?
Cube korang bayangkan?
Mak dan Ayah adalah seorang yang memahami kite. tetapi bile kite ta dapat sesuatu,kenapa kite Marah? kenapa kite cakap " ta suke mak,ta suke ayah "? kenape kenape? korang ade tak pikir tentang hidup diorang time dulu? ade? ade ker?
Walaupon ayah aku seorang peniaga kecil - kecilan. aku bangga tengok ayah aku. walaupon umur die da meningkat. tetapi kekuatan berfikir,kekuatan tulang tulang die tok buat kerja sampai la die dapat penuhi semua kehendak kite? ade korang pikir? Maybe dorang ade juga masalah dorang. korang tahu masalah dorang takkan na diheboh2kan. dorang akan simpan. sampai la selesai semua dengan kudrat yg ALLAH bagi.
Aku sedih bile tengok mak ayah aku. bersusah payah tok penuhkan kehendak,kemahuan aku. sampai diorang pon makan cukup2 je. korang perasan tak semua tu?
Maybe cukupla sampai sini. aku harap ape yg aku cakap, bukan tok aku je. tok semua rakyat yang masih mempunyai mak da ayah atau sudah tidak mempunyai mak dan ayah.
Hargai la mereka. walaupon sikit. tapi pada mereka, benda tu cukup bermakna! sebab ape? sebab dorang paham keadaan kite. that's why dorang hargai watever yg kite buat.
Akhir kata, pada Mak dan Ayah aku :
Abang na mintak maaf dari hujung rambut sampai hujung kaki. jika orang ade buat salah kecil,sederhana,besar pada mak dan ayah. orang sayang mak dan ayah! mak dan ayah adalah aungerah yang ALLAH bagi kat orang supaya mak dan ayah dapat jaga orang sampai orang ta de dalam dunia.
*Renungkan untuk baiki diri kita bersama. AMIN.

Sayang korang weyh! ketat2! :* <3
haziqsahaja@blogspot.com

3 comments:

Si Clumsy said...

best la anak manje wish kat parents

aieyn fatiha said...

happy mothers day gax :) heee

HaziqSahaja said...

HAHAHAHAH!